Ozel dosya: 7 kere harika, Angkor

Biliyorsunuz bir suredir dunyanin 7 harikasindan ikisini barindiran Turkiye’nin pesinden is ceviren cesitli isguzar ulkeler Dunya’nin yeni 7 harikasi’ni secmeye calisiyorlar. Hatta adaylar da internet uzerinden oylaniyor.

Bu yeni yedilemede, yedinin biri olacagina kesin gozuyle bakilan Angkor Wat’i yerinde inceleme sansiniz buldugumuz, zaten bu yuzden geldigimiz kambocya sagolsun bizi boynu bukuk birakmadi, tapinagin krali nasil olur gosterdi.

angkor
Uploaded by bolarzortar


Oncelikle sundan bahsetmek gerekiyor ki, Angkor ve Wat farkli seyler.
Hatta bu Angkor Wat denilen olay tek bi mekan da degil genis bir bolgeye verilen genel ad. “ne kadar genis, futbol sahasi kadar var mi?” derseniz, icinde 72 ayri tapinak barindirdigini soyleyebiliriz rahatlikla. Ama bunlarin en asili. en unlusu, en karanligi tabii ki de Angkor. Kumtasindan yapildigi icin zamanla kararip bugunku kirli pasli gorunumune kavusan saheser, insanin icini husu ile doldurmasa da, “vay be, ne yapmis adamlar zamaninda” gibi ic cekmelere yol aciyor. Her yeri ince ince oya gibi islenmis resmen. Cevresini saran 4 galeride hint mitolojisinden cilgin hikayeler var(Ramayana, Mahabharata gibi…)(ikinci bi parantez acmak gerekirse, bi dort duvardan birisin amerikalilar tarafindan top atesleri esliginde yikilmis. Artik ben sana ne diyim amerika… yedi tane var bunlardan. ayiptir.)
iste bahsi gecen muhtesem duvarlardan biri...

Tabii cilgin turist kalabaliklari insanin tadini kacirmiyor degil. e biz de ne yaptik, ikinci gun sabahin 5’inde uyanip sizler icin gun dogumunu izlemeye gittik. Ama bir de ne gorelim, tum japonlar orda… yani gelecekten gelen bu minyatur istilacilardan kacis yok. biz de pes edip “arigato” diyerek yanlarina yanasip uyumadigimiz uykuya yanarak romantik gunesin dogusunu izledik. Ama hakkini vermek gerek, guzel doguyor burada gunes.
iste yoldan cekilmedigi icin ister istemez kadrajima dahil ettigim sinir bozucu bi japon.

Gereksiz diger bilgilere gececek olursak, ortadaki en yuksek kuleye cikmak isterseniz, herbiri bacagim yuksekligindeki tamamen bilincsizce yapilmis bidunya basamagi tirmanmaniz, daha kotusu yukarida bi’ 15 dakika gecirdikten sonra inmeniz gerekiyor. Tabii ki de sizler icin tum bu zorluklara katlandik, girilebilecek her delige japonlarin pesinden kafamizi sokup cikilabilecek her kuleye, tum agrilarimiza ragmen tirmandik.(japonlar bunlarin bicoguna boyu basamaklara yetismedigi icin cikamadi).


Neyse, iste sayin seyirciler Angkor Wat harika, bombastik bi yermis gercekten. Ben kendim dunyanin 7 harikasindan birine(mozole) ev sahipligi yapan bodrum’da yetistigim halde oyumu bu adaya veriyor, ve helal olsun diyorum.
Hatta 7 oyumun hepsini buraya veriyorum.
Helal sana Ankor!

1 comment:

Anonymous said...

satıcı...
ya sev ya terket!
tum oylar mozoleye!